top of page

Waarom Vredeseilanden?

Gezond voedsel, geproduceerd met respect voor het milieu, waar boeren een degelijk inkomen aan verdienen...

 

Dat is geen luxe, maar een noodzaak willen we een groeiende wereldbevolking voeden, zonder onze planeet uit te wringen. Daarom ondersteunt Vredeseilanden wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig stellen.

Gezond voedsel

geproduceerd met respect voor het milieu

waar boeren een degelijk inkomen aan verdienen

VREDESEILANDEN

Waarom
Sportieve events
Wat doet
Waarom fondsen

Waarom Fondsenwerving?

 

Fietsers voor Vredeseilanden in Tanzania, lopers voor Vredeseilanden in de '20 km van Brussel', vrijwilligers tijdens ons campagneweekend en donateurs, zorgden in 2016 voor een mooi financieel resultaat van ongeveer 2.000.000 euro.

 

Deze ‘eigen middelen’ staan voor 14 % van het totale budget waarover Vredeseilanden beschikt om haar programma uit te voeren.

Een klein percentage, maar essentieel voor Vredeseilanden én haar manier van werken.

- Met dit geld toont Vredeseilanden aan dat vele mensen haar manier van werken ondersteunen.

- Naast de degelijkheid van onze programma’s is ook dit belangrijk om medefinanciering te verkrijgen bij de federale overheid en de Europese Unie. Zo betaalt DGD (Belgische ontwikkelingssamenwerking) 80% als wij 20% van het budget op tafel leggen.

- De eigen middelen kunnen ook gebruikt worden om te investeren in programma’s die Vredeseilanden zelf essentieel vindt, maar door overheidsinstanties niet of minder gesubsidieerd worden.

Bijvoorbeeld: politiek werk, kennisuitwisseling met bedrijven, educatie, een experiment, uitwisseling,…

Hoezo Rikolto? 

Waarom nu een nieuwe naam?

Toegegeven, een makkelijke beslissing was het niet. Vredeseilanden had een bekende merknaam en een goed alternatief vinden dat overal ter wereld uitgesproken kan worden en in geen enkele taal rare betekenissen heeft, is geen simpele opdracht. Maar na lang wikken en wegen hebben we samen met onze collega's wereldwijd beslist om de sprong te wagen. Waarom?

Ten eerste is er een praktische reden voor de naamsverandering. Tot nu gebruiken we de naam Vredeseilanden enkel in België. Elders in de wereld gebruiken we de naam VECO omdat anderstaligen 'Vredeseilanden' niet uitgesproken krijgen. VECO staat dan voor Vredeseilanden Country Office, maar dateert eigenlijk nog van de fusie tussen Vredeseilanden (VE) en Coopibo (CO) in 1997. Die dubbele naam (Vredeseilanden/VECO) schept echter vaak verwarring.

 

Ten tweede is er een inhoudelijke reden. We zijn sinds dit jaar geen Belgische organisatie meer, maar een internationale organisatie. Vroeger werd ons werk in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aangestuurd vanuit een hoofdkantoor in België, door Belgen. Nu gebeurt de aansturing door een internationaal team. Dat klopt beter met onze waarden en het sluit beter aan bij de realiteit. We hebben overal sterke teams met lokale mensen die in hun context zoeken naar antwoorden op dezelfde vraag: wat eten we morgen? Hoe zorgen we dat iedereen toegang heeft tot betaalbaar, kwaliteitsvol voedsel?

Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Het woord weerspiegelt wat we doen. Enerzijds ondersteunen we boeren om betere oogsten te hebben. Anderzijds oogsten we nieuwe ideeën om op een eerlijker manier zaken te doen in de voedingssector.

Wil je graag nog meer info: surf dan naar deze website waar Jan Wyckaert, directeur van Vredeseilanden-Rikolto in België,  alles uit de doeken doet. 

Wat doet Vredeseilanden?

Gezond voedsel, geproduceerd met respect voor het milieu, waar boeren een degelijk inkomen aan verdienen...

 

Hoe pakken we dat aan?

  • We verbinden organisaties van kleine boeren met voedingsbedrijven en supermarkten om zaken te doen.

  • We timmeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan organisaties die kleine landbouwbedrijven groot maken.

  • We helpen supermarkten en voedingsbedrijven om hun toeleveringsketens opnieuw uit te vinden.

  • We helpen grootkeukens in België om ieder bord lekker en duurzaam te maken.

Kunnen we dit alleen?

Neen, jaarlijks kunnen we rekenen op duizenden vrijwilligers, scholen, fietsers,… die mee hun schouders onder deze droom zetten.

bottom of page